Nordingrågolvet

Det breda golvet som vi valt att kalla Nordingrågolvet är vår huvudprodukt. Det tillverkas som standard av norrländsk gran eller fura, men kan även levereras i andra träslag.

Golvet tillverkas i tjocklekarna 16 mm och 22 mm och i standardbredderna 22, 27, 32 och 37 cm. Golvbrädorna levereras i ”fallande längder” upp till 5,2 meter. Det är i princip stocken som bestämmer brädans mått.

Oavsett tjocklek är golvet uppbyggt av tre krysslimmade skikt. Denna konstruktion ger en hög formstabilitet och mycket låg krympning (< 2 promille).

Den golvbräda som är 16 mm tjock är avsedd att läggas på ett befintligt trägolv eller t ex en nylagd golvspånskiva, medan den 22 mm tjocka golvbrädan kan läggas direkt på golvåsar med c/c-avståndet 60 cm.

Båda dessa alternativ passar mycket bra i kombination med golvvärme.

För att avslöja varje golvskikts eventuella sprickor torkas först golvskikten ner till 5% Rh före bearbetning. Under bearbetningen tillåts fukthalten öka till cirka 8% Rh och den fukthalten behåller golvet sedan under lagring och leverans till slutkund. Golvbrädorna kan även levereras med en ”handhyvlad” yta. Golvbrädorna levereras inplastade både för att bibehålla fukthalten men även som transportskydd.

Leveranstid enligt överenskommelse.

Tomrum

Kilsågat lamellgolv – exklusivt från Höga Kusten

Enligt gammal golvtradition tillverkades trägolven ”kilformade”. Det var ett sätt att ta till vara så mycket som möjligt av gran- eller furustocken som oftast hade en mindre diameter i ena änden. Nu har vi tagit fram en kilsågad variant av Nordingrågolvet. Det är vårt allra finaste golv som förutom att det är kilformat även har alla de goda egenskaper som övriga Nordingrågolv har:

  • det är en ren naturprodukt
  • det är uppbyggt av tre limmade lameller som gör golvet extremt formstabilt
  • det går utmärkt att lägga i kombination med golvvärme utan krympning (< 2 promille)
  • det är de bredaste lamellimmade golvplankorna på marknaden med bredder upp till 42 cm
  • det är de längsta lamellimmade golvplankorna på marknaden i fallande längder från 5,2 m
  • det tillverkas i huvudsak med ytskikt av gran, furu och ek

Golvplankorna läggs vanligtvis med den breda änden till höger och vänster om vart annat. Plankorna är spåntade men har inte både not och spånt utan not på båda långsidorna för att göra denna läggning möjlig. Vid montering skjuter man in en lös ”fjäder” i skarven som limmas i den ena plankan. Plankorna tillverkas enbart i tjockleken 16 mm, vilket innebär att de endast går att lägga på ett befintligt golv eller t ex ett nylagt spånskivegolv.

Tillverkningen kommer att starta i februari 2016, men till att börja med kommer golvet enbart att tillverkas på beställning.

Om man vill satsa på ett golv som uppfyller alla traditioner omkring trägolv skall man välja det kilsågade Nordingrågolvet.

Det här är vår premiumprodukt – vårt finaste golv.

Tomrum

Nordingråpanelen

Vår breda vägg- och takpanel är tillverkad av gran med tjockleken 12,5 mm, i bredder mellan 25 och 38 cm och längder upp till 5,2 meter.

Panelerna passar att läggas både ”kant i kant” och som ”underbräda och lock”. De kan levereras med en ”handhyvlad” yta.

Leveranstid enligt överenskommelse.

Åldrad panel

För en tid sedan kom en kund med en annorlunda förfrågan. Han undrade om han kunde få köpa en ytterpanel på en gammal lada. Ladan revs,  men tyvärr gick panelen av flera orsaker inte att använda inomhus.

Vi lyckades dock hjälpa vår kund ändå! Med en speciell metod kan vi nu tillverka panel av nysågat virke och ge det ett åldrat utseende. Denna panel kan användas både inom- och utomhus.

Specialprodukter

Vi kan även tillverka specialprodukter med det övergrova ångermanländska timret som utgångspunkt. Som exempel kan nämnas rustika bord och bänkar samt inredningar till butiker och pizzerior.